Miért lehetnek az üzemeltetők a kibertámadások fontos célpontjai?

2023. május 25., 10:07

Az üzemeltetők könnyen kiemelt célpontokká válhatnak a kiberbűnözők számára, mivel általában hozzáféréssel rendelkeznek értékes ügyfél-adatokhoz, függetlenül attól, hogy ügyfeleik kis, közepes vagy nagyvállalatok.

Sokféle tevékenységet végeznek és hatékony kapuk lehetnek a kiberbűnözők számára, akik könnyedén hozzáférhetnek széleskörű, bizalmas adatokhoz, amely a támadók számára vonzó lehet. Az üzemeltetési megoldások általában úgy vannak kialakítva, hogy a szakembereknek könnyű és közvetlen hozzáférést biztosítsanak ügyfeleikhez, lehetővé téve számukra a problémák megoldását, karbantartási tevékenységeket, szoftverek telepítését és sok más feladatot minimális korlátozással. Ezek alapján nem meglepő, hogy a kiberbűnözők vonzó célpontnak tekintik az MSP-ket. Ha egy kiberbűnöző sikerrel kompromittál egy üzemeltetőt, akkor egy egész sor más potenciális célpont hozzáféréséhez juthat.

Ezért fontosabb, mint valaha, hogy mindkét fél – az üzemeltető és az ügyfél is – a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokat alkalmazza, amelyek segítenek elkerülni, hogy egy támadás áldozatává váljunk.

Ennek érdekében a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokat szükséges bevezetni, ideértve a távoli infrastruktúra kezelését, a végpont-felderítési és válaszadási megoldások kihasználását, valamint az üzletmenet-folytonosságot és katasztrófavédelmet.

Íme az N-able által javasolt hat kulcsfontosságú tevékenység a kihasználható sebezhetőségek védelmére:

 

  1. Figyeld a szoftverek naprakészségét, priorizálj, frissíts

A kiberbűnözők mindig az az alkalmazásokban lévő potenciális sebezhetőségek után kutatnak. Prioritássá kell tenned a rendszerek frissítését és naprakészen tartását, mert a régi szoftverek és firmware-ek vonzó célpontok a kiberbűnözők számára, és könnyen kihasználhatók. A frissítések naprakészen tartása és egy erős, kifinomult javításmenedzsment szoftver alkalmazása a leghatékonyabb módjai annak, hogy védelmet nyújts az ügyfeleidnek az elavult hardverek és szoftverek által okozott problémákkal szemben.

 

  1. Végezz kockázatelemzést, figyeld a sebezhetőségeket

Ez egy egyszerű és költséghatékony módszer a kibervédelem jelentős javítására. A rendszeres környezetvizsgálat és tesztelés segítségével könnyen azonosíthatók a rendszerekben vagy az ügyfelek rendszereiben található gyenge pontok, mint például egy alapértelmezett jelszó, egy rossz konfiguráció, vagy épp egy nem frissített szoftver.

 

  1. Legyél proaktív fenyegetés-felderítés és -kezelésben

A fenyegetések észlelésére és megelőzésére szolgáló eszközök magukban foglalhatják a tűzfalakat, a behatolásérzékelő rendszereket és egy megbízható EDR-t. Ez kulcsfontosságú része az üzemeltetők és ügyfeleik védelmének. A legtöbb kibertámadás azzal kezdődik, hogy a felhasználót megtéveszti egy rosszindulatú e-mail. Az e-mail- és webszűrő eszközök segíthetnek megakadályozni, hogy az alkalmazottak és a felhasználók potenciálisan kritikus hibákat kövessenek el.

 

  1. Ellenőrizd a logokat

A naplófigyelés segíthet a fenyegetési minták felismerésében és a kiberbiztonsági hiányosságok megszüntetésében. Az olyan eszközök, mint az N-able N-sight RMM, még kisebb környezetekben is lehetővé teszik bizonyos események, például a túlzottan sok sikertelen bejelentkezés célzott nyomon követését, amelyek a brute-force támadások jelei lehetnek.

 

  1. Mindig legyen mentésed

A biztonsági mentések kulcsfontosságú szerepet játszanak az üzletmenet folytonosságának biztosításában kibertámadás esetén. Azonban csak korlátozottan segíthetnek minket, ha a mentéseket kizárólag ugyanazon a hálózaton tároljuk, ahol a zsarolóvírus-támadók is tartózkodhatnak. Érdemes egy felhőalapú biztonsági mentési megoldást keresni: a Cove Data Protection a biztonsági másolatokat a hálózaton kívül tartja, akárcsak magát az alkalmazást.

 

  1. Ellenőrizd a jogosultságokat

Az ügyfeleknél gyakran fordulnak elő belső változások, akár áthelyezések vagy a szervezet elhagyásának formájában. Emiatt rendkívül fontos a hozzáférési jogosultságok rendszeres felülvizsgálata. A hozzáférési felülvizsgálatok elvégzése során előfordulhat, hogy olyan alkalmazottaknak, akiknek korábban szükségük volt bizonyos, kritikus fontosságú erőforrásokhoz való hozzáférésre, már nincs rájuk szükség. Ez komoly biztonsági kockázatot jelenthet, különösen akkor, ha a hozzáféréssel rendelkező személy elhagyta a vállalatot. Ezért kiemelten fontos, hogy a kritikus adatokhoz és alkalmazásokhoz való munkavállalói hozzáférés szigorúan „csak a szükséges tudnivalókra” vonatkozzon.

A hozzáférés-kezelés egyéb bevált gyakorlatai közé tartozik a bejelentkezési adatok megosztásának vagy újrafelhasználásának elkerülése, a többfaktoros hitelesítés engedélyezése, Password Manager használata erős jelszavak létrehozásához, valamint az alkalmazottak kiléptetésére és a jogosultságok szükség szerinti visszavonására vonatkozó szigorú eljárás.

Ennek a hat gyakorlatnak a végrehajtása kulcsfontosságú a megfelelő védelem biztosítása érdekében, ugyanakkor a végrehajtása valódi kihívást jelent az üzemeltetők mindennapi életében. Ahhoz, hogy egyszerűsítsük a folyamatot, ennek a legmegbízhatóbb és leghatékonyabb módja egy mindenre kiterjedő RMM-megoldás alkalmazása.

Az N-able N-sight RMM-et úgy tervezték, hogy egyetlen dashboardon keresztül segítsen megfelelni ezeknek a kiberbiztonsági igényeknek.
https://biztributor.hu/gyartoink/n-able/