Milyen kiberkockázatok várnak az iPhone felhasználókra 2024-ben?

2023. december 20., 15:56

Bár alapvetően biztonságosnak tartják, más operációs rendszerekhez hasonlóan az iOS is a kibertámadások célkeresztjében áll. A felhasználók sokat tehetnek eszközük védelméért – anélkül, hogy az a teljesítmény rovására menne.

Az Apple komolyan veszi a biztonságot, mobil-operációsrendszerét ezért olyan hatásos védelmi funkciókkal vértezte fel, mint például a Lockdown Mode, amely bizonyos funkciók korlátozásával drámai mértékben csökkenti a támadási felületet.

A szállító az újonnan felfedezett sérülékenységek javításához is rendszeresen frissíti alapszoftverét, de a fenyegetésekkel szemben teljesen immunis rendszer nem létezik az informatikában – ezért az iPhone-felhasználóknak is résen kell lenniük, és felelősségteljes eszközfelügyelettel gondoskodniuk az erős biztonságról.

Itt egy lista a fenyegetésekről és a védekezés módjairól, amelyekre 2024-ben érdemes külön figyelmet fordítaniuk.

Megtévesztés és adathalászat

A támadók a lélektani manipuláció (social engineering) módszereihez folyamodnak, hogy az iOS-felhasználókat értékes információk – belépési azonosítóik, bankkártyaadataik – megadására vegyék rá. Az e-mailben (phishing) és az SMS-ben (smishing) indított adathalász-támadások kockázatát csökkentik az olyan dedikált biztonsági szoftverek, mint a Bitdefender Mobile Security for iOS, amely automatikusan szkennel minden bejövő üzenetet és meghívót.

Rosszindulatú appok

Bár az Apple App Store a legbiztonságosabb hely iOS-appok letöltéséhez, az ördög sosem alszik. A felhasználóknak minden új alkalmazás telepítésekor körültekintően kell eljárniuk, különösen az adatgyűjtést és a hozzáférési engedélyeket illetően.

Jailbreaking, operációs rendszer feltörése

A jailbreaking ugyan sokat veszített népszerűségéből, a nagyobb ellenőrzés és extra funkcionalitás reményében egyes felhasználók azonban ma is megpróbálják feltörni iPhone-jukat. A kockázatos gyakorlat gyengíti az iOS beépített védelmi mechanizmusait, és veszélynek teszi ki a telefont, ezért jobb kerülni.

Megbízhatatlan wifihálózatok

Függetlenül attól, hogy milyen okostelefont használ, a kevéssé megbízható, nyilvános wifihálózatok veszélyeztetik biztonságát, mivel azokat a támadók könnyen feltörik, és közbülső emberként (man-in-the-middle) átküldött, érzékeny adatokat lopnak. Ha mégis kénytelen nyilvános wifin ilyen adatokat bevinni, használjon VPN-t, virtuális magánhálózatot. VPN elérhető mobiltelefonokra is a Bitdefender portfóliójában.

Kémprogramok

Ha az iOS-t nem frissíti rendszeresen, akkor az ismert sérülékenységeket kiaknázó támadók kémprogramot telepíthetnek telefonjára. Kulcsfontosságú, hogy az Apple frissítéseit, különösen a soron kívül közreadott – pl. Rapid Security Response – csomagokat azonnal telepítse. 

Magánélet védelme

Az Apple nagy figyelmet fordít rá, hogy védje a felhasználók magánéletét, és ehhez az iOS most elérhető, 17-es verziója is az adatbiztonság további növelését ígéri. Az alapbeállítások azonban nem fedhetik egyformán minden felhasználó egyedi igényeit. Korlátozza adatainak megosztását az appokkal, weboldalakkal és hirdetőkkel, minél kisebb digitális IDnyomot hagyva az online világban. 

Eszközlopás

Ha iPhone-ját nem védi jelszóval vagy biometrikus azonosítással, akkor a telefonját ellopó személy az eszközön tárolt, személyes információkat is megszerzi. Állítson be erős jelszót, használja a Touch ID vagy a Face ID funkciót, valamint a Find My iPhone szolgáltatást, amely segít megtalálni vagy távolról törölni az ellopott telefont. 

forrás: https://www.bitdefender.com/blog/hotforsecurity/what-security-risks-do-iphone-users-face-in-2024/