Összekapcsolt egészségügy: a kiberbiztonsági csatatér, ahol nyernünk kell

2022. június 21., 18:20

Az egészségügyi szolgáltatóknak életek megmentése a feladata, alapesetben, még ha nem is mindig közvetlenül. Az iparági szereplők és munkavállalók gyakran rendkívül stresszes környezetben végzik az igencsak stresszes munkájukat, miközben a betegadatokat is védeniük kell. Igen, az online térben is. Ahol a csatát mindenképpen meg kell nyernünk.

Kiadvány letöltése:
Sérülékeny egészségügy -Trellix_biztributor_kiadvány

Az elmúlt években – az egészségügyi adatok értékessége és az egészségügyi folyamatok sajátosságai miatt – az adatokkal történő visszaélés egyre nagyobb jelentőséggel rendelkezik. Az egészségügyi ágazatot egyedülálló támadásveszély fenyegeti a számos olyan célzottan használt eszköz miatt, mint például az altatógépek, az infúziós pumpák, a point of care rendszerek, az MRI-készülékek és számos más eszköz. Ezen eszközök közül sok más iparágban vagy éppen a hétköznapi háztartásokban nem található meg. Ezért talán az átlagnál kevesebbet foglalkoznak velük és a biztonságukkal, ami akár egyfajta hamis biztonságérzetet is eredményezhet.

A kockázatokat minden esetben és minden intézményben szükséges (lenne) idejében felmérni, és péládul egy jól kidolgozott intézkedési terv mentén kiberbiztonsági kockázatakezelési jelentés sokat tud dobni a biztonságon. Ugyanakkor a releváns kockázatok mérséklésének elmulasztása súlyos következményekkel járhat az egészségügyi szolgáltatók és a betegek számára egyaránt. Nem csak a routerek és a számítógépek lehetnek a fenyegetettségi szereplők célkeresztjében, hiszen az olyan, látszólag hétköznapi eszközök is felhasználhatók rosszindulatú célokra, mint például a nyomtatók. Az orvosi eszközök lehetővé tehetik a támadók számára, hogy megvethessék a lábukat egy kritikus hálózaton, vagy oldalirányban mozogjanak az infrastruktúrán, ami a betegadatok ellopását vagy megsemmisítését eredményezheti. Az egészségügyi ágazatnak nem csak a hétköznapi eszközökkel kell foglalkoznia, hanem minden olyan eszközzel is, amelyet telepítenek, rákapcsolnak a hálózatra, és amelyek – ebből fakadóan – súlyosabb biztonsági réseket is tartalmazhatnak. Az információbiztonsági fenyegetések nem korlátozódnak csak egy bizonyos típusú és méretű intézményre, hanem minden intézmény ki van téve ennek a fenyegetésnek. Az orvosi csoportoknak és egészségügyi dolgozóknak pedig minden szinten erőfeszítéseket kell tenniük a biztonsági intézkedések megerősítése, a korszerűsített IT-infrastruktúra fenntartása, valamint a biztonsági és „hackelési” eseményekből szerzett ismeretek megosztása érdekében.

A biztonságos eszközök, szoftverek kiválasztása és hadrendbe állítása nehéz feladat, amit a hackerek és az államilag támogatott fenyegetettségi szereplők újra és újra bebizonyítanak. Ezért a Trellix nyilvános adatok, például a CVE-adatbázisok felhasználásával, időt szakított arra, hogy a támadási felület jelenlegi állapotát elemezze az egészségügyi területen, valamint értékelje az aktív fenyegetéseket és a felfedezett sebezhetőségek elterjedését. A Trellix úgy véli, hogy az orvosi eszközök gyártói, az egészségügyi intézmények és a biztonsági kutatók között a jövőben szorosabb együttműködésre és partnerségre van szükség.

A dark webtől a zsarolásig

Régebben a rosszindulatú szereplők orvosi adatokat gyűjtöttek, és ezeket az adatokat tömegesen értékesítették a dark weben. Ennek nagy részét valószínűleg csalárd célokra, például személyazonosság-lopásra és biztosítási csalásokra használták fel. Az idők azonban megváltoztak. Miután a Trellix alaposan körülnézett a dark netes piactereken, azt tapasztalta, hogy nagyon kevés eladható adatot lehet manapság felfedezni a különféle fórumokon és piactereken. Lehetséges, hogy egyes adatok egyszerűen más platformokra kerültek, de a zsarolóvírus-kampányok is nagy szerepet játszanak a jelenlegi helyzet kialakulásában. A kórházakra és más egészségügyi létesítményekre például keményen és gyakran csapnak le olyan zsarolóvíruscsoportok, mint a Conti.

Az utóbbi években egyre gyakoribbak a zsarolások, amelyek a kiberbűnözők által fizetni nem hajlandó egészségügyi intézmények bizalmas adatainak kiadásával fenyegetnek. Sok országban jogszabályok vonatkoznak a személyes egészségügyi információk védelmére, és egy kiszivárgás következményei katasztrofálisak lehetnek, a bírságoktól a büntetőjogi felelősségre vonásig terjedő hatásokkal. Ezek a kiszivárogtatások drasztikusan megnövelték az ellopott orvosi adatok kínálatát, és szinte teljesen felszámolták a korábban jól ismert piacot. Adatlopás és -értékesítés mindig is lesz, de a vevők közül sokan most már ingyen juthatnak az adatokhoz. Az orvosi ágazat szempontjából ma egyértelműen a zsarolóprogramok jelentik a legnagyobb veszélyt. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az orvosi eszközöket nem csak behatolási kísérletek elleni védelemmel kell felvértezni, hanem mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az adott intézmény ne váljon zsarolóvírus támadás áldozatává.

A jelenlegi helyzet megértése

Ahhoz, hogy a Trellix felmérje a sebezhetőségek jelenlegi helyzetét az egészségügyi szektorban, megvizsgálta a 2019-2022 közötti időszakban bejelentett 270 sebezhetőséget, amelyek kifejezetten az orvosi eszközökre és szoftverekre vonatkoznak. A meglévő sebezhetőségek számbavételére három módszert alkalmaztak:

-Szabványos internetes keresőmotorok használata;

-Nemzeti sebezhetőségi adatbázisban (NVD) való kutatás;

-Ipari vezérlőrendszer (ICS) Medical Advisories információk a CISA-tól.

Az internetes keresőmotorok (például a Google) használata általában jó kiindulópont bármely projekthez. Ez az alapvető keresési módszer lehetővé tette a Trellix számára, hogy megtalálja az elérhető kutatásokat és jelentéseket. Ezen adatok összegyűjtése nagyszerű betekintést nyújt a kutatás jelenlegi állásába; ami azonban hiányzik belőle, az pl. a kevésbé ismert sebezhetőségek leírása. Ezeket sokkal nehezebb feltárni. Ebben segíthet azonban Nemzeti Sebezhetőségi Adatbázis (NVD). A CVE-hez rendelt összes nyilvános sebezhetőség megtalálható az NVD-ben. Az NVD segítségével részletes adatokat gyűjtöttek az egyes sebezhetőségekről és azok hatásáról. Ezen adatok kiegészítésére az ICS Medical Advisories-t használták. Az ICS Medical Advisories az ICS által az egészségügyi szektor számára kiemelten fontosnak ítélt esetekről tesznek közzé közleményeket. Az egyes tanácsok tartalmazhatnak az orvosi területre vonatkozó CVE-ket, cégneveket és termékneveket. A terméknevek és a vállalatok leágazásával a Trellix tovább gazdagította az NVD-kereséseinket és a webes kereséseket, és kombinálta ezeket a módszereket.

Riasztó eredmények

Az eszközök és szoftverek értékelésekor azt találta a Trellix, hogy a leggyakoribb hatás az iratokhoz és a felügyeleti szoftverekhez kapcsolódik. Ez a kategória a mintáink mintegy 17%-át teszi ki. Ez nem is olyan meglepő, mivel a szoftvereket jellemzően sokkal könnyebb megszerezni és tesztelni a biztonsági kutatóknak. Az intravénás pumpák szorosan követik a kezelőszoftvereket a minták 14%-ával, a betegmonitorok pedig a minták 7%-ával. Meg kell említeni az ultrahang készülékek, a lélegeztetőgépek, az MRI-készülékek, a defibrillátorok, a cukorbetegséggel foglalkozó gépek és az altatógépek sérülékenységeit is.

Az eszközök sebezhetőségeinek megoszlása ​​termékkategóriák és érintett szoftverek szerint

Mint minden biztonsági kockázatot, a sebezhetőségeket is súlyosságuk alapján kell rangsorolni. Sajnos az elemzett CVE-k jelentős százaléka súlyos. A mintában szereplő CVE-k alig 30%-a vezethet távoli kódvégrehajtáshoz (RCE), ami a támadók számára a koronaékszer, mivel a támadók kevés vagy semmilyen felhasználói beavatkozással megvethetik a lábukat a hálózaton. Ezeket minden szervezetnek kiemelt prioritásként kell nyomon követnie és javítania. A problémák meglepően nagy százaléka a hitelesítési sebezhetőségeket érinti. Ezek a hitelesítő adatok felfedésétől, a tiszta szöveges tárolástól vagy akár a hitelesítés teljes hiányától is terjedhetnek. A mintában szereplő CVE-k valamivel több mint 33%-a szenved ilyen típusú problémáktól. Tekintettel arra, hogy a hitelesítés a nem kívánt hozzáférés elleni védelem egyik első formája, ez riasztó, és mélyebb biztonsági problémára utal.

Hitelesítéssel kapcsolatos biztonsági rések terjesztése

Aktív kihasználás

Az orvosi vonatkozású CVE-k aktív kihasználása után kutatva a Trellix három aktívan kihasználható CVE-re bukkant, amelyek potenciálisan hatással lehetnek az orvosi eszközökre és szoftverekre: CVE-2017-1043, CVE-2019-0708, CVE-2020-1938. Ezek az exploitok nem specifikusan az orvosi eszközökre és szoftverekre vonatkoznak, de mégis hatással lehetnek rájuk. Ha a CVE-2019-0708 ismerősen hangzik, az azért van, mert ez egy széles körben elterjedt 9.8-as, BlueKeep nevű távoli kódfuttatási sebezhetőség az RDP-ben. Ugyanez a sebezhetőség a sebezhető kód használata miatt egy betegmegfigyelő vevőegységben is megtalálható. A másik két CVE abban hasonlít egymáshoz, hogy a sebezhetőségek nem specifikusan az orvosi területre vonatkoznak, de a beépítésük veszélyezteti azt. A CVE-2020-1938 egy másik 9.8-as sebezhetőség, amely az Apache tomcat JServ protokolljára jellemző. Sajnos ezt számos orvosi képalkotó szoftvermegoldás használja. A CVE-2017-0143 egy 8.1-es SMB távoli kódfuttatási hiba, amelyet szintén egy IV Mixture megoldásban találtak. Fontos azonban, hogy a fentieket senki se tekintse mindent átfogó listának!

Felhívás a cselekvésre

Az egészségügyi ágazatot már évek óta érik zsarolóvírus-támadások. Ez elég jelentős ahhoz, hogy még az egészségügyi piacra és a vonatkozó értékesítési piacra is hatással legyen. A trendetek elemezve nem látható az, hogy a közeljövőben ez a jelenség meg fog változni. Az orvosi eszközök és szoftverek hiányosságokat mutatnak az alapvető biztonsági gyakorlatokban, például a hitelesítő adatok kezelésében, és tele vannak RCE sebezhetőségekkel. Ez csábító lehet a kiberbűnözők számára, és résen kell lenni a további támadások megelőzése érdekében. Minden érdekelt félnek el kell ismernie, hogy a hitelesítési sebezhetőségek nagy választéka azt jelzi, hogy az orvosi területen több belső és külső kutatásra van szükség ezen eszközök megvédése érdekében. Nem egyszerűen a kezelőrendszerekre és más webalapú alkalmazásokra kell összpontosítani, hanem minden hálózatra csatlakoztatott orvosi eszközhöz hozzá kell férni és meg kell vizsgálni.

Mindazonáltal fontos kiemelni, hogy jelenleg nem tűnik úgy, hogy ezeket az eszközöket rosszindulatú szereplők aktívan és rendszeresen elkezdenék célba venni, de ez nem jelenti azt, hogy megnyugodhatunk. Rengeteg RCE sebezhetőséget lehet találni, és nyilvános exploit kódot lehet újra felhasználni. Amíg a támadók más módszerekkel támadják a kórházakat és klinikákat, addig talán időt nyerhetünk és felkészülhetünk a védekezésre, amellett, hogy felvesszük a kesztyűt a szektort érintő és veszélyeztető zsarolóvírusok ellen.

Az eredeti tanulmány itt érhető el.