Te tudod, hogy az XDR miként teszi egyszerűbbé a lélekölő munkát?

2022. június 29., 14:42

Mindenki hallott már a zsarolóvírusokról. Ez egy hot topic, ismét. De ott vannak még az APT, a social engineering, a DDoS támadások, vagy akár a be nem foltozott biztonsági rések: ezekhez köthető az összes kibertámadási módszer nagyjából 53%-a. Az XDR segítségével a komplexebb és kevésbé átlátható feladatok, adathalmazok értelmezhetővé válnak. A nagy zajban az XDR jelenti a különbséget! Mutatjuk miért.

Manapság a SOC csapatoknak kulcsfontosságú és eléggé lélekölő a munkája, hiszen sok múlik rajtuk, nagyon sok. Feladatuk lehet – többek között -:

  • megőrizni az emberek létfontosságú egészségügyi, pénzügyi és egyéb adatait;
  • védeni a kormányzat legkritikusabb eszközeit, beleértve az alapvető infrastruktúrát is;
  • megvédeni a kórházi rendszereket és orvosi berendezéseket a támadóktól.

A kiberbiztonság és az IT biztonsági egyre népszerűbb szakmai terület, sok embert vonz, de mégsem eleget. „Brit tudósok megállapították”, hogy minden ötödik szakember azért kezdett el kiberbiztonsággal foglalkozni, mert egy jó ügyet szeretett volna szolgálni, avagy egy olyan munkát keresett, amellyel hozzájárulhat a társadalom fejlődéséhez és biztonságához. Ez a felelősség azonban nagy nyomással jár.

A felderítés, az incidenskezelés és reagálás során egyetlen egy elkövetett hiba is személyes adatok kommprommitálódásához, a bevételek és a közbizalom csökkenéséhez vagy az ellátási lánc jelentős megszakadásához vezethet. És egyes esetekben ez az egyetlen hiba az elemző állásába kerülhet.

Jó ok, jogos lehet a kérdés: hogy jön ide az XDR? Folytatjuk.

A biztonsági csapatok munkájuk hatékony elvégzéséhez szükség van megfelelő eszközökre, szoftverekre, ez tény. Ezek nélkül az elemzők, a mérnökök, a csapat tagjai akár túlterheltnek és stresszesnek érezhetik magukat. Ez nagyon gyorsan kiégéshez, majd felmondáshoz vezethet, ami a jelenlegi szakemberhiány övezte piacon nem jelenthet túl sok jót egy – egy cég életében.

Na de, ha a szervezet rendelkezik egy hatékony, kiterjesztett észlelési és válaszadási (XDR) platformmal, akkor a kiberbiztonsági munka pikk-pakk jobban kezelhetővé és kevésbé stresszessé válhat.

Az XDR segítségével a komplexebb és kevésbé átlátható feladatok, adathalmazok értelmezhetővé válnak.  

Az XDR egyesíti a végpont, az e-mail, a hálózati és a felhő megoldásokat. Ez a konszolidáció és kapcsolat teljes átláthatóságot biztosít a biztonsági csapatoknak, így jobban felkészülhetnek a gyors alkalmazkodásra és a teljes ökoszisztémájuk védelmére.

Az egyszerűsített és egységesített környezetben a csapatok kihasználhatják az XDR következő előnyét: az automatizált munkafolyamatokat. Sok vállalatnál az elemzőket az elavult stratégiák és technológiák is korlátozzák a munkavégzésben, ami értékes időveszteséghez vezethet a riasztások túl nagy mennyiségének átfésülésével és a fenyegetések manuális azonosításával. Az IT-biztonsági és SOC döntéshozók körében végzett felmérésben a válaszadók azt mondták, hogy idejük 27%-át fals pozitív jelzésekkel töltik, miközben a tényleges fenyegetések könnyen elkerülhetik a figyelmet. Ez abszolút nem elhanyagolható szám.

Az XDR megnövelt intelligenciájával nemcsak a fenyegetések gyors észlelésében, hanem a támadások előrejelzésében is segít – és még a válaszlépéseket is automatizálja valós időben. Más szóval, az XDR megállás nélkül dolgozik, miközben a munkavállaló eldöntheti, hogy mire összpontosítja drága idejét, sőt, segítségével egy ésszerűbb munkarendet lehet fenntartani.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás által működtetett XDR természetesen nem zárja ki a munkafolyamatokból a humán tényezőt, hanem inkább a meglévő emberi tudást és tapasztalatot erősíti fel. Hiszen a megfelelő XDR-platform – többek között – előre feltöltött védelmi forgatókönyvvel rendelkezik. A SOC-csapatok azonnal hozzáférhetnek az ajánlott taktikákhoz és intézkedésekhez, kihasználva a platformba épített fejlett intelligencia és iparági szakértelem előnyeit.

Ha egy szervezet új rosszindulatú szoftverrel találkozik – mint például a HermeticWiper -, a biztonsági szakértők egy lépésről-lépésre követhető útmutatóból megtudhatják, hogy a kártékony kód milyen alkalmazásokat céloz meg, és nekik pedig milyen ellenőrzéseket kell elvégezniük, valamint azt is, hogy milyen lépéseket tehetnek a támadás mérséklésére.

Vagy például ha egy vállalkozás felfedezi, hogy sebezhető a Log4j-vel szemben, akkor egy jó XDR segítségével a SOC-csapatának jobb elképzelése lesz majd arról, hogyan is kell javítani az eszközöket, biztosítani a fájlszervereket és egyebeket. Ennek eredményeképpen a biztonsági csapatok magasabb szinten képesek ellátni a munkájukat és magabiztosan, kevésbé stresszesen vehetik fel a versenyt a szervezetük ellen irányuló fenyegetésekkel szemben. A nagy zajban az XDR jelenti a különbséget!