Áprilisi kiberbiztonsági körkép a GFI-tól

2022. május 6., 13:00

A GFI Software minden hónapban friss kiberbiztonsági körképpel jelentkezik, amiben röviden összefoglalja az adott hónap legfontosabb kiberbiztonsági eseményeit. Most április hónapon van a sor.

1️⃣ Áprilisban kibertámadás érte a Funky Pigeon nevű brit online ajándék- és üdvözlőkártyákat forgalmazó áruházat, amelynek következtében a vállalat felfüggesztette az új megrendelések felvételét és offline állapotba helyezte rendszereit. A weboldal, az incidenst követő két hétig nem működött rendesen, de pár napja ismét teljesen elérhető. A vonatkozó nyomozás folyamatban van, az elkövetőkről sok mindent még nem lehet tudni.

2️⃣ Április közepén zsarolóvírus támadás érte a Costa Rica-i kormányt, ami megbénította a kormányzati informatikai infrastruktúrát. Az incidensért az orosz kötődésű Conti zsarolóvírus csoport vállalta a felelősséget, bár ezt a Costa Rica-i kormány nem erősítette meg. A követelt váltságdíj összege nem ismert, és egyelőre nem is fizettek a Continak, mivel jelenleg a lehetséges megoldásokon dolgoznak, illetve a nyilvánosságra hozott információk okozta károk elhárításával küzdenek.

3️⃣ Április elején elosztott szolgáltatásmegtagadással járó (DDoS) támadás sújtotta a finn Védelmi- és Külügyminisztérium weboldalait. A támadásokat azután követték el, hogy Finnország kinyilvánította szándékát, hogy Oroszország ukrajnai invázióját követően csatlakozik a NATO-hoz. Bár a kormány hivatalosan nem kötötte Oroszországhoz az akciót, szakértők szerint a támadás mégis összefüggésben állhat azzal, hogy Finnország felajánlotta támogatását Ukrajnának, és elítélte az orosz inváziót.

4️⃣ A Mailchimp nevű marketinges platform anyavállalata, az Intuit ellen kiberbiztonsági hanyagság miatt indult per. A feltételezések szerint egy Trezor-felhasználó (a Trezor egy kriptopénztárca) kriptopénzének ellopása áll a középpontban, amit egy a Mailchimp nevében elkövetett adathalász-támadással valósítottak meg a kiberbűnözők. Az áldozat azt állítja, hogy a támadás következtében mintegy 87.000 dollár értékű tokent veszített el.

Az eredeti jelentés itt érhető el.

Ha esetleg lemaradtál a márciusi körképről, akkor itt tudod pótolni.