GTB: DLP a felhőtárhelyekre is

2015. május 15., 14:48

A GTB elsőként terjeszti ki a felhőalapú tárhelyekre a DLP-t szabadalmaztatott, egyedülálló Stealthfence rendszerével.

A GTB kutatása szerint ugyanis több mint tízezer fajta online tárhely érhető el az interneten, melyekre a felhasználók – gyakran az eszközön automatikusan beállított tárhelyekkel – a vállalati kontroll megkerülésével szinkronizálhatnak akár érzékeny céges adatokat tartalmazó fájlokat is.

A beépített adatklasszifikáció automatikusan felismeri a felhasználók számítógépén a legtöbb ismert felhőalkalmazás (például Dropbox, Box, Azure, Office 365, Google Drive, OneDrive) szinkronizálásra létrehozott mappáját. A rendszer telepítésével felügyelhető, szükség esetén blokkolható az előre beállított szabályok alapján érzékenynek minősülő adatok megosztása. Az is kiderül, hogy a telepítést megelőzően milyen adatok kerültek ki az online tárhelyre. A Stealthfence már részleges adategyezés esetén is képes bármilyen fájltípusban, így akár a videó vagy a CAD fájlokban felismerni a vállalati adatokat. Emellett a szoftver automatikusan képes jogosultságkezelő azonosítót (IRM) elhelyezni ezeken a fájlokon, amivel szintén megfelelően felügyelhető a bizalmas adatokhoz való hozzáférés.

„A GTB egyik előnye, hogy az adatklasszifikációt készítő modul a DLP rendszertől teljesen függetlenül is licencelhető és használható – immár az online tárhelyeken is. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy ne csak módszertanban és erőforrásokban, de pénzügyileg is több részre bontsák fel a vállalatok a DLP projektet – tette hozzá Kocsis Tamás DLP-szakértő, a gyártót Magyarországon képviselő biztributor munkatársa.