Miért kritikusak az MSP-k a biztonsági műveletek szempontjából?

2023. május 9., 15:36

A nemrégiben közzétett „Bitdefender 2023 Cybersecurity Assessment” szerint a kiberbiztonsági csapatokra jelentős nyomás nehezedik az adathalász- és zsarolóprogram-támadások növekvő gyakorisága és kifinomultsága miatt.

A felmérés rávilágít arra a kritikus szerepre, amelyet a menedzselt szolgáltatók (MSP-k) játszanak a kiberbiztonság területén. Nem meglepő, hogy szinte minden IT-vezető (99%) az MSP-ket a biztonsági megoldások kulcsfontosságú elemének tekinti. Az MSP-k számos olyan előnyt kínálnak, amelyek segíthetnek a szervezeteknek a biztonsági helyzetük javításában.

Az informatikai és biztonsági vezetők különböző kihívásokkal szembesülnek a biztonsági képességek több környezetre történő kiterjesztése során. E kihívások közé tartozik a helyben, a felhőben és a hibrid felhőkörnyezetekben történő biztosítás, amelyek az elosztott munkaterületek felé való elmozdulás és a felhőalapú együttműködési eszközökre való nagyfokú támaszkodás miatt egyre elterjedtebbé váltak.

A jelentésből kiderül, hogy a válaszadók 43%-a megjegyezte, hogy a megoldások túlságosan összetettek, 36%-uk pedig azt mondta, hogy szervezetük nem rendelkezik a szükséges biztonsági készségekkel a termék képességeinek teljes körű kihasználásához.

24×7 felügyelet

Az MSP-k igénybevételének egyik legfőbb előnye az általuk biztosított 24×7-es biztonsági lefedettség. A kibertámadások egyre kifinomultabbá és gyakoribbá válásával létfontosságú a folyamatos felügyelet a fenyegetések azonnali észlelése és az azokra való reagálás érdekében. Az MSP-k a legjobb MDR-ajánlattal olyan éjjel-nappali megfigyelési és reagálási képességeket tudnak biztosítani, amelyek belső kiépítésére a szervezeteknek nem biztos, hogy van erőforrásuk.

Az MSP-k igénybevétele segíthet a szervezeteknek abban is, hogy belső IT- és biztonsági erőforrásokat szabadítsanak fel. Egy házon belüli biztonsági csapat kiépítése jelentős beruházás, amely nem minden szervezet, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára nem biztos, hogy megvalósítható. Az MSP-k speciális biztonsági szakértelmet biztosíthatnak anélkül, hogy a szervezeteknek belső munkatársakat kellene felvenniük és képezniük. Ez lehetővé teheti a szervezetek számára, hogy az alapvető üzleti funkcióikra összpontosítsanak, miközben a biztonsági műveleteket kiszervezik az MSP-knek.

Az MSP-knek a túlterhelt személyzetből és a kibővített képességekből adódó jelentős kihívásokkal is foglalkozniuk kell középvállalati ügyfeleik számára. Mivel döntő szerepet játszanak a gazdasági növekedés és az innováció előmozdításában, ezek az ügyfelek nehezen tudják teljes mértékben kihasználni az MSP-k által kínált előnyöket, és nem tudják teljes mértékben kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket. Az MSP-knek arra kell összpontosítaniuk, hogy személyre szabott szolgáltatásokat és támogatást nyújtsanak középvállalati ügyfeleiknek, biztosítva számukra az informatikai infrastruktúrájuk hatékony kezeléséhez szükséges erőforrásokhoz és szakértelemhez való hozzáférést.

Ez magában foglalhatja olyan skálázható megoldások felajánlását, amelyek az ügyfél igényeivel együtt tudnak növekedni, valamint képzési és szakmai fejlődési lehetőségek biztosítását az alkalmazottak számára, hogy fejleszthessék készségeiket és tudásukat.

Automatizált fenyegetésekre való reagálás

Az MSP-k emellett használható információval is szolgálhatnak, ami elengedhetetlen a biztonsági incidensekkel kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalához. A riasztások áradatára való reagálás túlterhelő lehet, és sok szervezetnek nincs meg a szakértelme annak meghatározásához, hogy mely riasztások kritikusak és azonnali figyelmet igényelnek. Az MSP-k segíthetnek kiszűrni a zajt, és olyan releváns és időszerű információkat szolgáltathatnak, amelyek alapján a szervezetek cselekedni tudnak. A megfelelő XDR-rel a felhasználók a dobozon kívüli analitika és a fejlett heurisztika előnyeit élvezhetik, amelyek összefüggésbe hozzák a különböző riasztásokat, lehetővé téve az incidensek gyors osztályozását és a támadások gyors megfékezését az automatizált és irányított válaszadás révén.

A teljes jelentést ITT tudod elolvasni:

https://biztributor.hu/wp-content/uploads/2023/05/Bitdefender-2023-Cybersecurity-Assessment_Whitepaper_compressed.pdf

Az eredeti teljes cikket itt tekintheted meg:

https://www.bitdefender.com/blog/businessinsights/why-msps-are-critical-for-security-operations/