Nincs mese: a Bitdefender a legnépszerűbb

2022. április 7., 17:34

Az AV-Comparatives tavaly év végi, 98 országot érintő felmérése alapján a Bitdefender lett a legnépszerűbb mobilbiztonsági megoldás.

Az AV-Comparatives 2483 válaszadó körében végzett globális felmérése szerint a Bitdefender Mobile Security lett összességében a legnépszerűbb mobilbiztonsági megoldás a világon. Ez különösen igaz Észak-Amerikára, Közép-Amerikára és Dél-Amerikára, ahol a Bitdefender mobilbiztonsági megoldása az első helyet foglalja el. A Bitdefender emellett minden kontinensen a két legjobb biztonsági szolgáltató között van, így a jelentés szerint az összes konkurens márkánál jobb átlagot ért el. (Afrikából és Ausztráliából nem érkezett elegendő releváns adat.)

A kiberbiztonságot gyakran az asztali számítógépek és laptopok témájának tekintik, pedig számos kiberfenyegetés a mobileszközökön keresztül is célba veheti az embert, ezzel sokan nincsenek tisztában, még inkább: sokan nem vesznek róla tudomást. Az adathalász csalásoktól kezdve, a fertőzött mobilalkalmazásokig a telefonok ugyanúgy ki vannak téve a kibertámadásoknak – néha sokkal hatványozottabban, főleg ha a felhasználó nem kellően körültekintő és kevésbé éber.

A felmérés fontos megállapítása, hogy a válaszadók a webkamera-védelmet emelték ki leginkább, mint a biztonsági termékek legnépszerűbb kiegészítő funkciója. Ez a Bitdefendernek kifejezetten „jó hír” volt, mert ebben is borzasztóan erős a gyártó. Mindezek mellett érdekes konklúzió, hogy az ingyenes biztonsági programokat még mindig sokan részesítik előnyben, és ez kiemelten igaz a fiatalabb válaszadókra, hiszen esetükben ezen termékek jóval népszerűbbek voltak, míg az idősebb felhasználók körében már a fizetős biztonsági megoldások a populárisabbak.

A felmérés legfontosabb megállapítása azonban az, hogy a válaszadók több mint egyharmada elismerte, hogy nem használ semmilyen biztonsági megoldást a telefonján. A Bitdefender nemrégiben végzett felmérése hasonló eredményeket talált, amelyek a biztonsági megoldásokkal kapcsolatos tévhitekből fakadnak, mint például, hogy nincs szükségük ilyenre a telefonjukon, nem bíznak az antivírusgyártókban, alacsony az észlelési arány vagy túl sok a téves figyelmeztetés. Pedig pontosan ezek a kifogások az okai annak, hogy tíz internetezőből hatan legalább egy kiberfenyegetéssel szembesültek az elmúlt évben. A valóság az, hogy a mobilbiztonság óriási jelentőségűvé vált az utóbbi időben.

Az utóbbi években a social engineering és az SMS-alapú adathalászat is egyre nagyobb teret hódít, nemcsak az Android, hanem az iOS rendszereken is. A legrosszabb, hogy az áldozatok újra és újra bedőlnek ugyanazoknak a trükköknek, mivel a bűnözők folyamatosan fejlesztik a scareware és a hamisítási taktikákat. A Bitdefender Mobile Security ezeket a fenyegetéseket, valamint sok más fenyegetést is kiválóan blokkol. Ráadásul szinte jelentéktelen digitális lábnyomot hagy a készüléken, mivel a program háttérben fut, és nem használ túl sok RAM-ot, illetve nem meríti az akkumulátort.

További kiemelendő eredmény, hogy az AV-Comparatives független tesztjeiben a Bitdefender 100%-os védelmi arányt ért el nulla hamis pozitív eredmény mellett. Az értékelők dicsérték, hogy a Bitdefender automatikusan kezeli a felhasználó nevében a biztonsággal és az adatvédelemmel kapcsolatos kiadásokat, és kevesebb, mint 3%-os akkumulátor-üzemidőt regisztráltak.

A felmérés kiértékelése itt érhető el.