RMM Kisokos – Mi az és miért van rá szükséged?

2023. március 31., 10:28

Az RMM a Remote Monitoring and Management (Távfelügyelet és -monitoring) rövidítése, egy olyan platform, amelyet a hálózaton belüli asztali számítógépek, szerverek és mobileszközök távoli kezelésére használhatsz.

Használatakor egy úgynevezett agent – ügynök – kerül a hálózat minden egyes eszközére, amely egy sor információt gyűjt az adott eszközön használt hardverről és szoftverről. Az ügynök ezt követően feltölti ezeket az információkat egy felhőportálra, ahol az IT-szakemberek távolról hozzáférhetnek.

Az RMM platform elengedhetetlen a vállalati hálózatok professzionális karbantartásához, mivel lehetővé teszi a technikusok számára, hogy egy gombnyomással biztonságosan csatlakozhassanak a PC-khez és szerverekhez. Az olyan IT-támogatással foglalkozó vállalkozások számára is nélkülözhetetlen, amelyek MSP (Managed Service Provider) szolgáltatást szeretnének biztosítani.

Az RMM tulajdonságai

Egy jó RMM számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a hálózatok egyszerűbb kezelését. Ezek közé tartoznak:

Távoli hozzáférés / képernyőmegosztás

Lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy távolról – a végfelhasználó bármilyen beavatkozása nélkül – egy gombnyomással csatlakozzanak a Windows®, Mac® és Unix® alapú rendszerekhez. A gyors, távoli hozzáférés biztosítása gyorsabb válaszidőt tesz lehetővé és megkönnyíti a nem műszaki végfelhasználók életét.

Patch management

A frissítések, javítások automatikusan történnek a vállalkozás szabályai alapján. Szeretnéd, ha a kritikus frissítések és szervízcsomagok a cég összes gépén, minden pénteken telepítésre kerülnének? Még a hálózathoz újonnan hozzáadott eszközökön is? Csak egy beállítás és az egész hálózaton frissül minden. Az RMM platform pedig automatikusan naplózza a hibákat, így ha a telepítés valamelyik eszközön sikertelen vagy nem megfelelő, akkor azonal figyelmeztet minket, hogy mielőbb orvosolhassuk a problémát.

Többszintű biztonság

A kiberbiztonsági fenyegetések rohamos növekedésével egyre nagyobb eszközkészletre van szükségünk ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk küzdeni a kibertámadások ellen. Egy RMM-nek nem csak a szokásos vírusirtót kell biztosítania, hanem a végpontok észlelését és reagálását (EDR) is, amely egy plusz lépcsőfokot kínál a védelem terén. Emellett jelszókezelő szolgáltatást, levelezésvédelmet és olyan dolgokat is, mint pl. a DNS-szűrés. És persze a biztonsági mentés funkciót se felejtsük el!

Távoli szoftvertelepítés

Nem kell mindig minden egyes eszközhöz csatlakozni a szoftverek telepítéséhez. Az RMM platformon egy szkript készítésével a szoftvert könnyedén telepítheted egy vagy akár ezer eszközre is.

Hardverhiba

Ne várj a következő ellenőrzésig! Ha egy szerver merevlemeze meghibásodott vagy egy UPS akkumulátor cserére szorul, akkor azt gyorsan kell kezelni, mielőtt valódi problémákat okoznának. Az RMM ügynök folyamatosan figyeli a hálózathoz csatlakoztatott összes hardver állapotát, észleli a hibákat és automatikusan figyelmezteti a mérnököket. A legtöbb RMM támogatja az IT-automatizálást is, így riasztás esetén azonnali szkriptek indíthatók a leggyakoribb problémák enyhítésére, emberi beavatkozás nélkül.

Üzemeltetés nélküli, ütemezett újraindítások

Ütemezd be a szerverek vagy asztali számítógépek újraindítását! Többé nem kell csatlakoznod az eszközhöz az ütemezett feladat beállításához vagy akár manuálisan újraindítani. Állítsd be a felügyelet nélküli újraindítást az RMM platformról mindössze néhány kattintással és búcsúzz el az ilyen apró feladatokkal töltött óráktól.

Hardver és szoftver auditálás

A hardver és a szoftver auditálása igen nehéz feladat, de az RMM ügynök telepítése a hálózat összes eszközére azt is jelenti, hogy a rendszer összegyűjti a szerverek és munkaállomások alkatrész- és sorozatszámait egyaránt. Szeretnéd lefuttatni az összes eszköz listáját vagy ellenőrizni a garanciális állapotukat? Futtass egy ellenőrzési jelentést és összesítsd ezeket az információkat könnyedén!

Fontos tudni, hogy olyan RMM platformot válassz, amely mind a Windows, mind az Apple-eszközök támogatására képes. Statisztikailag a cégek nagy része Windows-eszközöket használ, de egyre több az Apple felhasználó is akár egy cégen belül, akiket ugyanúgy felügyelni kell. Egy jó RMM platform ugyanazokat a kezelési lehetőségeket biztosítja az Apple és a Windows számára, segít mindkét rendszer kezelésében, és megkönnyíti az IT-szakemberek számára a munkát mindkét környezetben.

Az RMM használata a vállalkozás méretének növelésére

Amint egy vállalkozás elkezd növekedni és mérnököket vesz fel, akkor olyan eszközökre van szükség, amelyek a csapat minden tagját segíti az ügyfélproblémák kezelésében.

Ebben a szakaszban azonban a hatékonyság kezd kérdésessé válni. Ha olyan távfelügyeleti eszközt használsz, amelynél a végfelhasználónak kell kezdeményeznie a kapcsolatot egy weboldalra való csatlakozással vagy bármilyen eszköz letöltésével, akkor az időpocsékolás és az ügyfelek sem szívesen teszik ezt meg.

Egy professzionális RMM eszközzel azonban a szakember bármikor csatlakozhat bármelyik hálózatban lévő asztali számítógéphez vagy szerverhez a végfelhasználó bármilyen beavatkozása nélkül. Ez lehetővé teszi számukra, hogy egy telefonhívás alapján 20 perc alatt vázolt problémát, távoli asztali hozzáférésben 10 perc vagy annál kevesebb idő alatt megoldjanak. Ezzel az időmegtakarítással a mérnökök jóval több munkát tudnak elvégezni, így nincs szükség újabb alkalmazottakra.

Ha vállalkozásod elér egy bizonyos méretet, akkor lehetetlen fejben tartani az összes információt az ügyfelekről és hálózatokról, ezért olyan eszközre van szükséged, amely lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy gyorsan megtalálják az általuk támogatott rendszerekkel kapcsolatos információkat.

Az RMM szabványosítja az információk tárolásának helyét, valamint az ügyfélkörödben használt irányelveket és beállításokat. A végpontokra globálisan alkalmazható szabványos vírusvédelmi és javításkezelési protokollok konfigurálása lehetővé teszi a beállítások gyors módosítását anélkül, hogy magához a rendszerhez hozzá kellene nyúlni. Mostantól mindezt távolról, egyetlen portálról végezheted el.

Az RMM lehetővé teszi a vírusirtó rendszerek szabványosítását. Többé nem kell több, különböző gyártót kezelned, mivel bármelyik – az RMM platformról kezelt – ügyfél beállítható a saját vírusirtójának használatára. Ez csökkenti a mérnökök képzési igényét és felgyorsítja a betanulási időt. Mostantól elég ha egy rendszer szakértőjévé válnak ahelyett, hogy mindegyikről tudnának egy kicsit.

Tanulság

Sok eszközt csak professzionális RMM-el lehet megfelelően kezelni. Ha most még nem használsz ilyet, de szeretnéd növelni a vállalkozásod vagy több betekintést szeretnél nyerni a hálózatodba keress fel minket! Csodálkozni fogsz mennyi időt és pénzt takaríthatsz meg egy jó RMM rendszerrel!

További infókat az N-able N-sight RMM-ről itt találsz: https://biztributor.hu/gyartoink/n-able/

Angol nyelvű forrás: https://www.n-able.com/blog/rmm-essentials-what-it-and-why-do-you-need-one